iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Placuszki drożdżowe z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczna i słodka kolacja, truskawki można śmiało zastąpić innymi owocami.

Placuszki drożdżowe z truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placuszki drożdżowe z truskawkami

 

 

Sposób przygotowania:

Placuszki drożdżowe z truskawkami
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać do nich łyżkę mąki i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i dodać do niej utarte z cukrem jajka, wyrośnięty rozczyn i na koniec rozpuszczone masło, dokładnie wszystko wymieszać ma powstać gęste ciasto, następnie odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone truskawki i ostrożnie wymieszać. Na patelni nagrzać troszkę oleju i smażyć malutkie placuszki z dwóch stron na złoty kolor. Podawać gorące posypane cukrem pudrem.
Placuszki drożdżowe z truskawkami
Do ciasta dodać pokrojone truskawki i wymieszać
Placuszki drożdżowe z truskawkami
Smażyć na goracym oleju z dwóch stron

Tagi:

jajko jajka