Sposób przygotowania:
Drożdżowe warkoczyki
Drożdże rozetrzć z łyżką cukru, dodać 2-3 łyżki mleka, łyżeczkę mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesieć, dodać jajko, cukier, olej, sól i wyrośnięte drożdże, wymieszać. Następnie wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od rąk. (jeśli trzeba to podsypać mąki) Wyrobione ciasto posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok.50 min, aż podwoi swą objętość). W tym czasie przygotować masę serową : ser rozetrzeć z żółtkiem i cukrem. Jeśli bedzie za suchy to dodać kapkę mleka lub śmietany. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować na prostokąt i podzielić na 3-4 mniejsze części. Każdy z mniejszych prostokątów posmarować cienko masą serową. Następnie platy składamy na pół i tniemy na 3 części (nie do końca) Zaplatamy warkoczyk. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na ok 15 min. żeby jeszcze podrosły. Można posmarować roztrezpanym z łyżką wody żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy do zrumienienia (ok. 20 - 30 min) Zamiast masy serowej można ciasto posmarować marmoladą lub posypać bakaliami :) Smacznego !!!!