SUPERPRZEPIS

Drożdżowe z masą makową i śliwkami

  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Drożdżowe z masą makową i śliwkami Więcej zdjęć (5)

Przepis wypatrzyłam w gazecie „Sól i pieprz”. Na szczęście, bo jest tak pyszne, że robiłam powtórkę :)

Składniki:

Drożdżowe z masą makową i śliwkami

 

  • CIASTO:
  • 30 g drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 80 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła + do posmarowania formy
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka oleju
  • skórka otarta z jednej wyszorowanej i sparzonej cytryny
  • szczypta soli
  • OBŁOŻENIE:
  • około 500 g śliwek nie przejrzałych śliwek węgierek
  • 250 g gotowej masy makowej z puszki
  • KRUSZONKA:
  • 80 g mąki
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 60 g chłodnego masła

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z masą makową i śliwkami
Do dużego kubka wkruszyłam drożdże, wymieszałam je z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki (wzięłam z ilości potrzebnej do ciasta), zalałam niewielką ilością letniego mleka i dokładnie wymieszałam. Przykryłam spodeczkiem i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 10-15 minut. Jajka wybiłam oddzielając żółtka od białek. Białka zapakowałam w plastikowy pojemniczek i włożyłam do zamrażarki, żeby wykorzystać przy innej okazji. W misce umieściłam miękkie masło, cukier i żółtka, zmiksowałam na gładką masę. Dodałam przesianą mąkę, szczyptę soli, otartą z cytryny skórkę, olej, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn. Najpierw wymieszałam całość łyżką, a potem dłonią zagniotłam gładkie, jednolite ciasto. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie umyłam i osuszyłam śliwki, przekroiłam je wzdłuż na pół i usunęłam pestki. Przygotowałam kruszonkę: wymieszałam cukier trzcinowy z mąką i posiekałam z chłodnym masłem. Miseczkę odstawiłam do lodówki. Formę do tarty o średnicy 28 cm posmarowałam masłem, wyłożyłam do niej wyrośnięte ciasto i wylepiłam dno, tworząc jednocześnie dookoła nieco podniesiony rant. Na cieście rozsmarowałam równą warstwą gotową masę makową, a niej rozłożyłam połówki śliwek skórką na dół. Całość posypałam kruszonką i odstawiłam ciasto na 10-15 minut. Przez ten czas rozgrzałam piekarnik. Ciasto piekłam najpierw w 160 stopniach z termo obiegiem, a po 20 minutach, kiedy rant się zrumienił, zmniejszyłam temperaturę do 155 stopni i piekłam jeszcze kolejne 20 minut. **Do pieczenia można spokojnie użyć prostokątnej, wyłożonej papierem blachy o wymiarach ok. 23x34 cm.
Drożdżowe z masą makową i śliwkami
Kolejne etapy dodawania składników do ciasta drożdżowego
Drożdżowe z masą makową i śliwkami
Kolejne etapy wyrabiania ciasta drożdżowego
Drożdżowe z masą makową i śliwkami
Na przygotowanym cieście rozsmarowałam gotową masę makową i rozłożyłam śliwki
Drożdżowe z masą makową i śliwkami
Przygotowałam kruszonkę, aby posypać nią wierzch ciasta

Tagi:

ciasto śliwki