Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Drożdżowe z twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Drożdżowa rolada z masą twarogową.

Drożdżowe z twarogiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe z twarogiem

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15g cukru waniliowego
  • 50g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 125g palmy
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • Masa:
  • 1/4 kostki palmy
  • 1 jajko
  • 500g mielonego twarogu
  • 15g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z twarogiem
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać do niej roztopioną, przestudzoną palmę, jajko i rozczyn drożdżowy. Wyrobić dokładnie ciasto, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Masa: Twaróg wymieszać z roztopioną, przestudzoną palmą, cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem.
Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto rozciągnąć w duży prostokąt, posmarować twarogową masą. Zwinąć w ścisłą roladę, ułożyć na wysmarowaną blachę, gęsto ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut (ciasto włożyć do lekko nagrzanego piekarnika). Ciepłe, upieczone ciasto polukrować.
Drożdżowe z twarogiem
Dokładnie wyrobione ciasto, zostawione w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Drożdżowe z twarogiem
Masa twarogowa, czyli twaróg wymieszany z roztopioną palmą, jajkiem i cukrami.
Drożdżowe z twarogiem
Wyrośnięte ciasto rozciągnięte w prostokąt i posmarowane masą twarogową.
Drożdżowe z twarogiem
Ciasto zwinięte w roladę, ułożone na blasze.