Sposób przygotowania:
Drożdżowiec z serem białym i szczypiorkiem
1. Rozczyn:
Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Ciasto:
Do mąki wsypujemy sól, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i olej, następnie stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie podwoi swoją objętość.
3. Nadzienie:
Szczypiorek myjemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy. Dodajemy do sera i przyprawiamy do smaku solą.
4. Formowanie:
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie smarujemy serkiem i zwijamy jak roladę. Tak wykonaną roladę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja swoją roladę uformowałam w podkowę. Następnie nacinamy ją ostrym nożem i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
5. Pieczenie:
Następnie pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6. Tak przygotowany drożdżowiec jest gotowy do podania.
7. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Serek użyłam naturalny w pudełeczku President.
Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Ciasto:
Do mąki wsypujemy sól, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i olej, następnie stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie podwoi swoją objętość.
3. Nadzienie:
Szczypiorek myjemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy. Dodajemy do sera i przyprawiamy do smaku solą.
4. Formowanie:
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie smarujemy serkiem i zwijamy jak roladę. Tak wykonaną roladę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja swoją roladę uformowałam w podkowę. Następnie nacinamy ją ostrym nożem i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
5. Pieczenie:
Następnie pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6. Tak przygotowany drożdżowiec jest gotowy do podania.
7. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Serek użyłam naturalny w pudełeczku President.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję:)