Sposób przygotowania:
Drożdżówka 2
Zaczyn drożdżowy: W podgrzanym mleku rozpuścić pokruszone drożdże, cukry waniliowe dodać 2 łyżki cukru, szczyptę soli i 1 szklankę mąki, dobrze wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść tak, aby powstały grudki. Wstawić do lodówki, gdy lekko stwardnieją łatwiej je rozsypać na cieście. Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na lekką masę, dodać do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dobrze wymieszać. Stopniowo dodać mąkę (wyrabiać ciasto ręką) dodać rozpuszczoną margarynę nadal wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od miski. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wyłożyć ciasto. Posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia kolejne 30 minut. Piec w 180 stopniach na środkowej półce piekarnika około 1 godziny ( na złoty kolor). (Pod kruszonkę można położyć owoce np. śliwki, wiśnie, truskawki) Polecam :)