kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1016]

Drożdżowe dyniowe z miodem i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną dyniową drożdżówkę. Świetnie smakuje z kubkiem gorącego kakao lub mleka. Polecam.

Drożdżowe dyniowe z miodem i śliwkami

Składniki:

Drożdżowe dyniowe z miodem i śliwkami

Na ciasto :

Na kruszonkę :

  • 50 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki erytrolu
  • 4 łyżki mąki orkiszowej

Ponadto :

  • 10 śliwek
  • blaszka 26 x 16 x 5
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Drożdżowe dyniowe z miodem i śliwkami
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

W międzyczasie myjemy śliwki i osuszamy z wody, kroimy na połówki.

Do drugiej miski wkładamy składniki na kruszonkę i zagniatamy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, układamy połówki śliwek i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut - do suchego patyczka.

Ciasto studzimy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.