Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Drożdże skruszyć i wsypać do zsiadłego mleka ogrzanego do temperatury pokojowej. Wsypać łyżkę cukru i wymieszać aż do rozpuszczenia. Wlać rozczyn do misy robota. Dodać resztę cukru, roztopione masło i roztrzepane jajka. Następnie wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut.
W tym czasie przygotować kruszonkę (składniki utrzeć w palcach lub posiekać w robocie), śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki.
Ciasto wyłożyć do formy (24x34cm) wyścielonej papierem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu. Wierzch posypać kruszonką.
Wstawić do zimnego piekarnika, włączyć na 180 stopni i piec około 40 minut od osiągnięcia temperatury.
W tym czasie przygotować kruszonkę (składniki utrzeć w palcach lub posiekać w robocie), śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki.
Ciasto wyłożyć do formy (24x34cm) wyścielonej papierem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu. Wierzch posypać kruszonką.
Wstawić do zimnego piekarnika, włączyć na 180 stopni i piec około 40 minut od osiągnięcia temperatury.
Czekoladka 2