Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne ciasto drożdżowe, dzięki dodatkowi kwaśnego mleka długo pozostaje świeże. Soczyste śliwki i kruszonką świetnie do niego pasują

Ciasto drożdżowe ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Drożdże skruszyć i wsypać do zsiadłego mleka ogrzanego do temperatury pokojowej. Wsypać łyżkę cukru i wymieszać aż do rozpuszczenia. Wlać rozczyn do misy robota. Dodać resztę cukru, roztopione masło i roztrzepane jajka. Następnie wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut.

W tym czasie przygotować kruszonkę (składniki utrzeć w palcach lub posiekać w robocie), śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki.

Ciasto wyłożyć do formy (24x34cm) wyścielonej papierem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu. Wierzch posypać kruszonką.

Wstawić do zimnego piekarnika, włączyć na 180 stopni i piec około 40 minut od osiągnięcia temperatury.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
do zsiadłego mleka wsypać drożdże i cukier, wymieszać
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
rozczyn, jaja, masło, mąkę zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
ciasto przełożyć do formy i wyrównać, ułozyć sliwki
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
wierzch śliwek posypać kruszonką (zmiksowac podane składniki)