Sposób przygotowania:
Sernik ze śliwkamiPrzygotowanie kruchego ciasta
![Sernik ze śliwkami Sernik ze śliwkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sernik-ze-sliwkami-543322.jpg)
Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito, dodajemy żółtko i zimne masło. Masło siekamy na cieście, razem z resztą składników, po czym ciasto zagniatamy ręcznie.
Zagniecione ciasto owijamy folią, wstawiamy do lodówki na 30 minut, a następnie rozwałkowujemy i przekładamy na dno dużej blachy.
Ciasto pieczemy w 180 st. C ok. 15 minut, na lekko złocisty kolor. Studzimy.
Przygotowanie śliwek
![Sernik ze śliwkami Sernik ze śliwkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sernik-ze-sliwkami-543323.jpg)
Umyte śliwki kroimy na ćwiartki, wyrzucamy pestki.
Śliwki układamy na kruchym spodzie.
Przygotowanie masy serowej
![Sernik ze śliwkami Sernik ze śliwkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sernik-ze-sliwkami-543324.jpg)
Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski wbijamy 2 całe jajka, dodajemy 4 żółtka, z pozostałych białek ubijamy pianę
2 całe jajka i 4 żółtka ubijamy na puszystą masę, miksujemy z cukrem, serem, budyniami, następnie dodajemy mleko i olej.
Miksujemy krótko, tylko do powstania jednolitej masy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.
Pieczenie
![Sernik ze śliwkami Sernik ze śliwkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sernik-ze-sliwkami-543325.jpg)
Masę serową wylewamy na kruche ciasto ze śliwkami, tak, aby zatopiły się w niej owoce.
Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez 60 minut. Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku.