Sposób przygotowania:
Sernik ze śliwkamiPrzygotowanie kruchego ciasta
Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito, dodajemy żółtko i zimne masło. Masło siekamy na cieście, razem z resztą składników, po czym ciasto zagniatamy ręcznie.
Zagniecione ciasto owijamy folią, wstawiamy do lodówki na 30 minut, a następnie rozwałkowujemy i przekładamy na dno dużej blachy.
Ciasto pieczemy w 180 st. C ok. 15 minut, na lekko złocisty kolor. Studzimy.
Przygotowanie śliwek
Umyte śliwki kroimy na ćwiartki, wyrzucamy pestki.
Śliwki układamy na kruchym spodzie.
Przygotowanie masy serowej
Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski wbijamy 2 całe jajka, dodajemy 4 żółtka, z pozostałych białek ubijamy pianę
2 całe jajka i 4 żółtka ubijamy na puszystą masę, miksujemy z cukrem, serem, budyniami, następnie dodajemy mleko i olej.
Miksujemy krótko, tylko do powstania jednolitej masy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.
Pieczenie
Masę serową wylewamy na kruche ciasto ze śliwkami, tak, aby zatopiły się w niej owoce.
Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez 60 minut. Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku.