Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sernik ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny i puszysty jak chmurka serniczek na kruchym cieście już sam w sobie byłby pyszny, ale jego smak podbijają zanurzone w nim śliwki.

Sernik ze śliwkami

Składniki:

Sernik ze śliwkami

Na kruche ciasto:

Na masę serową:

  • 1 kg sera do sernika
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki oleju

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik ze śliwkami

Przygotowanie kruchego ciasta

Sernik ze śliwkami
Kruche ciasto pieczemy na lekko złocisty kolor

Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito, dodajemy żółtko i zimne masło. Masło siekamy na cieście, razem z resztą składników, po czym ciasto zagniatamy ręcznie.

Zagniecione ciasto owijamy folią, wstawiamy do lodówki na 30 minut, a następnie rozwałkowujemy i przekładamy na dno dużej blachy.

Ciasto pieczemy w 180 st. C ok. 15 minut, na lekko złocisty kolor. Studzimy.

Przygotowanie śliwek

Sernik ze śliwkami
Na kruche ciasto wykładamy ćwiartki śliwek

Umyte śliwki kroimy na ćwiartki, wyrzucamy pestki.

Śliwki układamy na kruchym spodzie.

Przygotowanie masy serowej

Sernik ze śliwkami
Przygotowujemy delikatną i puszystą masę serową

Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Do miski wbijamy 2 całe jajka, dodajemy 4 żółtka, z pozostałych białek ubijamy pianę
2 całe jajka i 4 żółtka ubijamy na puszystą masę, miksujemy z cukrem, serem, budyniami, następnie dodajemy mleko i olej.

Miksujemy krótko, tylko do powstania jednolitej masy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.

Pieczenie

Sernik ze śliwkami
Masę serową wylewamy na kruche ciasto ze śliwkami

Masę serową wylewamy na kruche ciasto ze śliwkami, tak, aby zatopiły się w niej owoce.

Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez 60 minut. Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku.