reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Śliwki i ciasto drożdżowe, a do tego oczywiście kruszonka - taka kombinacja smakuje mi najbardziej :)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 

  • Ciasto:

 

 

  • 80 g cukru

 

  • 1 cukier waniliowy

 

  • 100 g masła - roztopionego i ostudzonego

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Kruszonka

 

 

  • 80g cukru

 

 

 

  • dodatkowo

 

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

przygotowanie

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
wszystkie składniki ciasta przekłądamy do dość duzej miski

Mąkę przesypujemy do dużej miski, wbijamy jajko, sól, cukier i rozkruszamy bardzo drobno drożdże- najlepiej wziąć do ręki drożdże i cukier i razem rozkruszyć wprost do mąki.
Wlewamy letnie mleko i przestudzone masło- wszystkie składniki wyrabiamy do połączenia.

ciasto

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośniecia

Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny- musi podwoić swoją objętość, a czas oczekiwania może być różny w zależności od temperatury otoczenia.
W upały wystarczyło półtorej godziny.

pieczenie

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
przekrojone na pół i wypestkowane śliwki układamy skórką na dół

Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę, układamy na nie śliwki- przekrojone na pół i wypestkowane, skórką do dołu.
Na górę rozkruszamy kruszonkę.
Ciasto pieczemy (grzałki góra/dół)w temperaturze 180 st przez około 30-35 minut.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Kruszonka
Wszystkie składniki rozcieramy w rękach do całkowitego połączenia się składników.