Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe ze śliwkamiprzygotowanie
Mąkę przesypujemy do dużej miski, wbijamy jajko, sól, cukier i rozkruszamy bardzo drobno drożdże- najlepiej wziąć do ręki drożdże i cukier i razem rozkruszyć wprost do mąki.
Wlewamy letnie mleko i przestudzone masło- wszystkie składniki wyrabiamy do połączenia.
ciasto
Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny- musi podwoić swoją objętość, a czas oczekiwania może być różny w zależności od temperatury otoczenia.
W upały wystarczyło półtorej godziny.
pieczenie
Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę, układamy na nie śliwki- przekrojone na pół i wypestkowane, skórką do dołu.
Na górę rozkruszamy kruszonkę.
Ciasto pieczemy (grzałki góra/dół)w temperaturze 180 st przez około 30-35 minut.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Kruszonka
Wszystkie składniki rozcieramy w rękach do całkowitego połączenia się składników.
Alex_M