BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ciasto drożdżowe ze śliwkami mirabelkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Dzisiaj upiekłam szybkie, proste, najzwyklejsze ciasto ze śliwkami. Miałam mirabelki wiec powstało to oto ciasto.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami mirabelkami

Składniki:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami mirabelkami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami mirabelkami
Do miski rozdrobnić drożdże, dodać cukier, wlać ciepłe mleko i dobrze wymieszać, obsypać mąką. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (powiększenia objętości). W osobnej misce zmiksować jajko i żółtka z cukrem, cukrem waniliowym.

Do większej misy przesiać mąkę robiąc wgłębienie w środku. Do wgłębienia wlać rozczyn drożdżowy wymieszać. Następnie dodawać stopniowo zmiksowane jajka, ciągle wyrabiając aby ciasto wchłonęło całą mąkę. Masę wyrabiać dalej dłońmi do 15 minut.

Po tym czasie dodać partiami stopione, przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze przez chwile.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno powiększyć swoją objętość co najmniej 2 razy.

Formę średniej wielkości wysmarować tłuszczem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną przełożyć na spód formy delikatnie ją rozciągnąć i rozpłaszczyć, aby wypełniła całą formę.

Na cieście równomiernie ułożyć połówki mirabelek( śliwki). Wierzch przykryć drugą częścią ciasta. Tak przygotowane ciasto zostawić jeszcze chwile do ponownego wyrośnięcia na około 15 - 20 minut.

Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 - 45 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.