gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Drożdżówka z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto drożdżowe z dodatkiem borówek

Drożdżówka z borówkami

Składniki:

Drożdżówka z borówkami

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z borówkami
Drożdże rozkruszamy do miski dodajemy cukier i sól by drożdże się rozpuściły.Następnie dodajemy jajka mieszamy ręką, stopniowo dodać mleko i mąkę wyrabiając energicznie ciasto ręką. Na końcu dodać olej.Gotowe wyrobione ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce by podrosło. Gdy ciasto zwiększy objętość przełożyć do posmarowanej blaszki na rozłożone ciasto rozsypujemy borówki. Ciasto wkładamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.