Sposób przygotowania:
Drożdżówka z borówkami i dżemem pomarańczowym
Drożdże wymieszać w misie robota z cukrem, mąką, ciepłym mlekiem, nakryć talerzem i zostawić na 30 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli, resztę cukru, cukier wanilinowy, wlać resztę ciepłego mleka i stopiony letni tłuszcz, dodać jajka i żółtka, hakiem robota wyrabiać nie za mocno gęste ciasto z 8 minut.
Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wymieszać.
Borówkę odmrożoną wymieszać z kisielem pomarańczowym.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta łyżką, dodać borówkę, dżem pomarańczowy.
Z podanych składników utrzeć kruszonkę, rozsypać na cieście.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55-60 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli, resztę cukru, cukier wanilinowy, wlać resztę ciepłego mleka i stopiony letni tłuszcz, dodać jajka i żółtka, hakiem robota wyrabiać nie za mocno gęste ciasto z 8 minut.
Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wymieszać.
Borówkę odmrożoną wymieszać z kisielem pomarańczowym.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta łyżką, dodać borówkę, dżem pomarańczowy.
Z podanych składników utrzeć kruszonkę, rozsypać na cieście.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55-60 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić.