Sposób przygotowania:
Waniliowe ciasto drożdżowe z borówkami
Wszystkie składniki zaczynu dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do wysokiej miski przesiewamy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i szczyptą soli. Na środku przesianych sypkich składników robimy zagłębienie, w który wlewamy wyrośnięty zaczyn. Następnie dodajemy jajko i żółtko ekstrakt waniliowy i małym strumieniem wlewamy 1/4 letniego mleka. Zawartość miski delikatnie mieszamy i stopniowo wlewamy resztę letniego mleka.
Do połączonych składników dodajemy przestudzone masło i zarabiamy gładkie ciasto. Ciasto będzie luźne i takie właśnie ma być. Gotowe ciasto przekładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Borówki myjemy, przebieramy i osuszamy. Dodajemy do nich łyżkę cukru waniliowego i ostrożnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto dajemy borówki z cukrem.
Ciasto pieczemy w 180 st przez około 50-60 minut.
Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem ( cukier puder dokładnie ucieramy z mlekiem).
Do wysokiej miski przesiewamy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i szczyptą soli. Na środku przesianych sypkich składników robimy zagłębienie, w który wlewamy wyrośnięty zaczyn. Następnie dodajemy jajko i żółtko ekstrakt waniliowy i małym strumieniem wlewamy 1/4 letniego mleka. Zawartość miski delikatnie mieszamy i stopniowo wlewamy resztę letniego mleka.
Do połączonych składników dodajemy przestudzone masło i zarabiamy gładkie ciasto. Ciasto będzie luźne i takie właśnie ma być. Gotowe ciasto przekładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Borówki myjemy, przebieramy i osuszamy. Dodajemy do nich łyżkę cukru waniliowego i ostrożnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto dajemy borówki z cukrem.
Ciasto pieczemy w 180 st przez około 50-60 minut.
Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem ( cukier puder dokładnie ucieramy z mlekiem).
SylaUla