Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z jabłkami i borówkami
Do garnuszka dajemy mleko i masło. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Odstawiamy do przestudzenia (całość musi być letnia).
Obie mąki przesiewamy do dużej miski (to co zostanie na sitku dodajemy do miski z przesianą mąką). Dodajemy przesiany cukier puder oraz szczyptę soli. Na środku robimy dołek, w który wlewamy zaczyn (składniki zaczynu dokładnie ze sobą mieszamy) i odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie do miski dodajemy jajko i żółtko. Gdy zaczyn ruszy mieszamy zawartość miski. Następnie wlewamy mleko z masłem i zarabiamy ciasto (będzie ono miało luźną konsystencję).
Gotowe ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski i szczelnie zakrywamy ją folią spożywczą lub tak jak ja woreczkiem foliowym. Odstawiamy do podwojenia objętości.
W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w średniej wielości kostkę. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem. Do gotującej wrzucamy pokrojone jabłka i gotujemy, aż jabłka staną się szkliste. Nie mogą się rozpaść. Najlepsze będą jabłka twarde. Jeśli będziemy używać jabłek miękkich zmniejszamy ilość wody i pilnujemy, bo nie zrobiło nam się puree. Gotowe jabłka odstawiamy do ostudzenia.
Borówki świeże opłukujemy pod bieżącą wodą i ostrożnie pozbawiamy z nadmiaru wody. Po sezonie można użyć mrożonych. Wówczas borówki od razu po wyjęciu z zamrażarki dajemy na ciasto.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch dajemy jabłka i borówki. Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę dokładnie rozcieramy palcami).
Ciasto pieczemy w temp. 170 st przez około 55 minut.
Upieczone i ostudzone polewamy lukrem wykonanym z mleka oraz cukru pudru.
Obie mąki przesiewamy do dużej miski (to co zostanie na sitku dodajemy do miski z przesianą mąką). Dodajemy przesiany cukier puder oraz szczyptę soli. Na środku robimy dołek, w który wlewamy zaczyn (składniki zaczynu dokładnie ze sobą mieszamy) i odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie do miski dodajemy jajko i żółtko. Gdy zaczyn ruszy mieszamy zawartość miski. Następnie wlewamy mleko z masłem i zarabiamy ciasto (będzie ono miało luźną konsystencję).
Gotowe ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski i szczelnie zakrywamy ją folią spożywczą lub tak jak ja woreczkiem foliowym. Odstawiamy do podwojenia objętości.
W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w średniej wielości kostkę. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem. Do gotującej wrzucamy pokrojone jabłka i gotujemy, aż jabłka staną się szkliste. Nie mogą się rozpaść. Najlepsze będą jabłka twarde. Jeśli będziemy używać jabłek miękkich zmniejszamy ilość wody i pilnujemy, bo nie zrobiło nam się puree. Gotowe jabłka odstawiamy do ostudzenia.
Borówki świeże opłukujemy pod bieżącą wodą i ostrożnie pozbawiamy z nadmiaru wody. Po sezonie można użyć mrożonych. Wówczas borówki od razu po wyjęciu z zamrażarki dajemy na ciasto.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch dajemy jabłka i borówki. Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę dokładnie rozcieramy palcami).
Ciasto pieczemy w temp. 170 st przez około 55 minut.
Upieczone i ostudzone polewamy lukrem wykonanym z mleka oraz cukru pudru.
biedroneczki