Sposób przygotowania:
Truskawkowo borówkowy topielec
Drożdże rozpuścić w mleku i dwóch łyzkach cukru. Do miski wsypać mąkę, dodać aromat i szczyptę soli oraz cukier, dodać drożdże i zetrzeć na tarce margarynę oraz wbić jajka. Wyrobić ciasto i włożyć je do woreczka. Dobrze związać woreczek i włożyć go do większej miski, nalać zimną wodę i zostawić ciasto do momentu aż wypłynie.
Potem blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno ciastem. Potem truskawki ( bez szypułek ) obtoczyć w mące i ułożyć na cieście, potem borówki także obtoczyć w mące i rozsypać między truskawkami.
Następnie zrobić kruszonkę i rozłożyć ją na owocach.
Piekarnik nastawić do 175 stopni a gdy lampka kontrolna zgaśnie wstawić lekko podrośnięte ciasto do niego i piec 50 minut. Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika i ciasto wystudzić.
Można posypać cukrem pudrem ale nie jest to konieczne bo ciasto jest wystarczająco słodkie.
Potem blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno ciastem. Potem truskawki ( bez szypułek ) obtoczyć w mące i ułożyć na cieście, potem borówki także obtoczyć w mące i rozsypać między truskawkami.
Następnie zrobić kruszonkę i rozłożyć ją na owocach.
Piekarnik nastawić do 175 stopni a gdy lampka kontrolna zgaśnie wstawić lekko podrośnięte ciasto do niego i piec 50 minut. Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika i ciasto wystudzić.
Można posypać cukrem pudrem ale nie jest to konieczne bo ciasto jest wystarczająco słodkie.