zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Truskawkowo borówkowy topielec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 26

Pyszne, wilgotne i puszyste drożdżowe ciasto z truskawkami i borówkami pod chrupiącą kruszonką. Po prostu pycha.

Truskawkowo borówkowy topielec Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Truskawkowo borówkowy topielec

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowo borówkowy topielec
Drożdże rozpuścić w mleku i dwóch łyzkach cukru. Do miski wsypać mąkę, dodać aromat i szczyptę soli oraz cukier, dodać drożdże i zetrzeć na tarce margarynę oraz wbić jajka. Wyrobić ciasto i włożyć je do woreczka. Dobrze związać woreczek i włożyć go do większej miski, nalać zimną wodę i zostawić ciasto do momentu aż wypłynie.

Potem blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno ciastem. Potem truskawki ( bez szypułek ) obtoczyć w mące i ułożyć na cieście, potem borówki także obtoczyć w mące i rozsypać między truskawkami.

Następnie zrobić kruszonkę i rozłożyć ją na owocach.

Piekarnik nastawić do 175 stopni a gdy lampka kontrolna zgaśnie wstawić lekko podrośnięte ciasto do niego i piec 50 minut. Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika i ciasto wystudzić.

Można posypać cukrem pudrem ale nie jest to konieczne bo ciasto jest wystarczająco słodkie.
Truskawkowo borówkowy topielec
wyrobione ciasto włożyć do woreczka a potem do zimnej wody
Truskawkowo borówkowy topielec
ciastem wylepić blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem
Truskawkowo borówkowy topielec
na cieście rozłożyć oprószone mąkią truskawki a potem borówki
Truskawkowo borówkowy topielec
zrobić kruszonkę a potem posypać nią owoce
Truskawkowo borówkowy topielec
tak wygląda ciasto po upieczeniu