lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Drożdżówka z galaretką pomarańczową i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chodziła za mną drożdżówka taka zwykła babcina pyszna. Więc zabrałam się z wieczora i oto jest dziś na śniadanie. Polecam robić dzieciom i dorosłym, smaki dzieciństwa to najpiękniejsze wspomnienia.

Drożdżówka z galaretką pomarańczową i kokosem Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Drożdżówka z galaretką pomarańczową i kokosem

Składniki :

 

 

  • jaja duże 6 szt

 

  • mleko ciepłe 1.1/2 szklanki

 

  • cukier 1 szklanka

 

Kruszonka

 

  • ksylitol zmielony 1 szklanka

 

  • kokos 1 szklanka

 

Dodatkowo:

  • galaretka pomarańczowa do smarowania

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z galaretką pomarańczową i kokosem

Drożdżowe

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy dołek. Wbijamy jaja, rozpuszczamy drożdże w mleku i wlewamy do mąki oraz wsypujemy cukier. Na samym końcu dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy jakieś 15 minut.


Formę prostokątną smarujemy masłem i obsypujemy wiórkami kokosowymi.


Wkładamy nasze wyrobione ciasto, smarujemy je galaretka pomarańczową i zostawiamy je do wyrośnięcia 1.1/2 godziny.

Kruszonka:

Na stolnice silikonową wsypujemy ksylitol kokos i masło.Wyrabiamy rękoma elastyczne ciasto, dopiero wtedy dodajemy mąkę i kruszymy w palcach.

Kiedy ciasto nam wyrośnie posypujemy je kruszonką.


Pieczemy w 170 stopniach jakieś 40 minut.


Po upieczeniu i wystudzeniu możemy polukrować lukrem cytrynowym, smacznego.

Drożdżówka z galaretką pomarańczową i kokosem
Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy dołek,wbijamy jaja.
Drożdżówka z galaretką pomarańczową i kokosem
Dodajemy rozpuszczone drożdże w mleku do mąki z jajami .
Drożdżówka z galaretką pomarańczową i kokosem
Na koncu dodajemy cukier i miękkie masło.
Drożdżówka z galaretką pomarańczową i kokosem
Wyrabiamy jakieś 15 minut. Formę prostokątną smarujemy masłem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy nasze wyrobione ciasto.
Drożdżówka z galaretką pomarańczową i kokosem
Drożdżaka smarujemy je galaretka pomarańczową i zostawiamy je do wyrośnięcia 1.1/2 godziny.
Drożdżówka z galaretką pomarańczową i kokosem
Na stolnice silikonową wsypujemy ksylitol kokos i masło
Drożdżówka z galaretką pomarańczową i kokosem
Wyrabiamy rękoma elastyczne ciasto
Drożdżówka z galaretką pomarańczową i kokosem
Dopiero wtedy dodajemy mąkę i kruszymy w palcach
Drożdżówka z galaretką pomarańczową i kokosem
Kiedy ciasto nam wyrośnie posypujemy je kruszonką.Pieczemy w 170 stopniach jakieś 40 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu możemy polukrować lukrem cytrynowym, smacznego.