Sposób przygotowania:
Drożdżowe z figami, gruszkami i bitą śmietaną
Ciasto:
Do miski rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem, wbijamy jajka, wszystko zalewamy oliwą (lub rozpuszczonym, przestudzonym masłem ) i mlekiem i zasypujemy mąką. NIE MIESZAMY! Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto mieszamy ręką lub drewniana łyżką tak aby połączyły się wszystkie składniki i przekładamy je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia . Na cieście układamy pokrojone w kostkę figi i gruszki i odstawiamy na 15 minut na bok. Kruszonka:
Do miseczki przesiewamy mąkę dodajemy cukier i masło i w rękach rozcieramy składniki aż do połączenia się wszystkich składników tworzących sypką kruszonkę. Przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch ciasta drożdżowego, wstawiamy go do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z zaleceniem producenta. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier puder, sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę. Przestudzone ciasto kropimy na pół, na połówkę wykładamy ubitą śmietanę, przykrywamy ją druga połową ciasta i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki aby żelatyna usztywniła śmietanę. A później jemy i zachwycamy się smakiem.
Smacznego.
Do miski rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem, wbijamy jajka, wszystko zalewamy oliwą (lub rozpuszczonym, przestudzonym masłem ) i mlekiem i zasypujemy mąką. NIE MIESZAMY! Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto mieszamy ręką lub drewniana łyżką tak aby połączyły się wszystkie składniki i przekładamy je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia . Na cieście układamy pokrojone w kostkę figi i gruszki i odstawiamy na 15 minut na bok. Kruszonka:
Do miseczki przesiewamy mąkę dodajemy cukier i masło i w rękach rozcieramy składniki aż do połączenia się wszystkich składników tworzących sypką kruszonkę. Przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch ciasta drożdżowego, wstawiamy go do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z zaleceniem producenta. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier puder, sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę. Przestudzone ciasto kropimy na pół, na połówkę wykładamy ubitą śmietanę, przykrywamy ją druga połową ciasta i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki aby żelatyna usztywniła śmietanę. A później jemy i zachwycamy się smakiem.
Smacznego.
marcinka
Igraszki Losu
marcinka napisał(a):
karola25
Igraszki Losu
Megi-
Igraszki Losu
Megi- napisał(a):