Sposób przygotowania:
Szybki ciasto drożdżowe
Przygotować składniki na ciasto drożdżowe, sparzyć jajka. Następnie przygotować rozczyn drożdżowy, w tym celudrożdże włożyć do podgrzanego do letniej temperatury mleka i z łyżki mąki. Zmieszać składniki i pozostawić do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu. W dalszej kolejności należy mąkę wsypać do miski, gdy rozczyn wyrośnie należy wlać go do miski z mąką. Następnie dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, margarynę. Wszystko dobrze wymieszać, na koniec dodać rozpuszczoną margarynę 3/4 kostki, pozostałą 1/4 kostki zostawić do zrobienia kruszonki. Ciasto wyrobić na jednolitą masę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy włożyć je do foremki- keksówki wysmarowanej olejem. Przygotować kruszonkę z 1/4kostki margaryny, mąki, cukru- 0,5 szklanki, połączyć te składniki ze sobą. Wierzch ciasta posypać kruszonką. Nagrzać piekarnik na około 180-190 stopni, wstawić blaszkę, piec ok. 45-50 minut. Następnie wyjąć ciasto, ostudzić i smarować dżemem w dowolnym smaku lub konfiturą.