-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Drożdżówka z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżówka, która tak naprawdę robi się sama. Wszystkie składniki oprócz mąki przygotowujemy sobie wieczorem. Rano dodajemy tylko mąkę , owoce, posypujemy kruszonką i ciasto wkładamy do piekarnika :)

Drożdżówka z jabłkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Drożdżówka z jabłkami

Ciasto:

Kruszonka:

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z jabłkami
Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do dużej miski. Kolejno dodajemy olej, mleko , cukier, szczyptę soli i jajka. Nie mieszamy tylko przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na noc.

Rano do rozczynu dodajemy mąkę. Dokładnie wszystko mieszamy i przelewamy do formy. Pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Układamy na cieście. Składniki kruszonki łączymy ze sobą i posypujemy wierzch drożdżówki.

Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy prze 60 minut w temperaturze 180 stopni.   
Drożdżówka z jabłkami
Rano do przygotowanego rozczynu dodajemy mąkę. Mieszamy.
Drożdżówka z jabłkami
Wymieszane ciasto drożdżowe przelewamy do formy.
Drożdżówka z jabłkami
Ciasto pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Drożdżówka z jabłkami
Na wyrośnięte ciasto wykładamy jabłka pokrojone na ćwiartki.
Drożdżówka z jabłkami
Ciasto posypujemy kruszonką.