szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Odrywane drożdżówki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne małe bułeczki z nadzieniem jabłkowym.

Odrywane drożdżówki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Odrywane drożdżówki z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Odrywane drożdżówki z jabłkami
Zaczynamy od pokruszenia drożdży, które następnie przekładamy do kubka z ciepłym mlekiem. Dodajemy cukier i całość mieszamy aż składniki się połączą. Odstawiamy drożdże w ciepłe miejsce aby wyrosły. Może to trwać do 20 minut. Gdy drożdże wyrosną zagniatamy ciasto. Dodajemy do nich mąkę, ze szczyptą soli, jajka i olej i energicznie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy i tniemy na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy łyżkę jabłek i zamykamy tworząc bułeczkę. Bułeczki układamy luźno łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 25 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Odrywane drożdżówki z jabłkami
Wyrabiamy ciasto drożdżowe i dajemy mu wyrosnąć
Odrywane drożdżówki z jabłkami
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kwadraty
Odrywane drożdżówki z jabłkami
Na każdy kwadrat ciasta nakładamy łyżkę jabłek
Odrywane drożdżówki z jabłkami
Bułeczki układamy luźno na blaszce i pieczemy