Sposób przygotowania:
Odrywane drożdżówki z jabłkami
Zaczynamy od pokruszenia drożdży, które następnie przekładamy do kubka z ciepłym mlekiem. Dodajemy cukier i całość mieszamy aż składniki się połączą. Odstawiamy drożdże w ciepłe miejsce aby wyrosły. Może to trwać do 20 minut. Gdy drożdże wyrosną zagniatamy ciasto. Dodajemy do nich mąkę, ze szczyptą soli, jajka i olej i energicznie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy i tniemy na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy łyżkę jabłek i zamykamy tworząc bułeczkę. Bułeczki układamy luźno łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 25 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.