Sposób przygotowania:
Drożdżowy warkocz z wiśniami i kawową czekoladą
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru w letnim mleku. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Margarynę roztopić i wystudzić. Wiśnie rozmrozić i dobrze odcedzić sok.
Po upływie 15 minut do rozczynu dodać mąkę ,jajka, sól i pozostały cukier. Wymieszać wszystko najpierw mikserem, a gdy masa będzie bardziej jednolita dodać margarynę i dokładnie wyrobić rękoma.
Przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 60 minut aby ciasto podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt.
Jeśli będzie zbyt bardzo się nam kleiło do rąk podsypać mąką. Następnie podzielić ciasto na trzy paski . Na jednym rozsmarować krem a na dwóch pozostałych ułożyć wiśnie.
Z wszystkich trzech pasków zrobić ruloniki .Złączyć je u góry i zapleść z nich warkocz. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawić na 15-20 min aby warkocz nam trochę urósł. W miedzy czasie możemy połączyć składniki kruszonki i posypać obficie warkocz.
Piec 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upływie 15 minut do rozczynu dodać mąkę ,jajka, sól i pozostały cukier. Wymieszać wszystko najpierw mikserem, a gdy masa będzie bardziej jednolita dodać margarynę i dokładnie wyrobić rękoma.
Przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 60 minut aby ciasto podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt.
Jeśli będzie zbyt bardzo się nam kleiło do rąk podsypać mąką. Następnie podzielić ciasto na trzy paski . Na jednym rozsmarować krem a na dwóch pozostałych ułożyć wiśnie.
Z wszystkich trzech pasków zrobić ruloniki .Złączyć je u góry i zapleść z nich warkocz. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawić na 15-20 min aby warkocz nam trochę urósł. W miedzy czasie możemy połączyć składniki kruszonki i posypać obficie warkocz.
Piec 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.