Sposób przygotowania:
Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i malinamiETAP 1:
Przygotować zaczyn rozcierając drożdże razem z łyżką cukru i podgrzanym mleczkiem kokosowym. Musi być ciepłe, ale nie może parzyć. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 min, aż drożdże zaczną się pienić.
Mąkę przesiać do misy, dodając sól i cukier. Wlać spieniony zaczyn drożdżowy, lekko rozmącone żółtka i olej. Wszystko dokładnie wymieszać i zagniatać ciasto, aż zacznie odchodzić od miski. Będzie luźne i klejące. Na początku może się wydawać jakby było zważone. Przełożyć do formy (∅ 23 cm) wysmarowanej masłem, rozciągając równo ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto zacznie wyrastać.
ETAP 2:
Serek mascarpone rozetrzeć z żółtkami i cukrem.
ETAP 3:
Wsypać jagody i delikatnie mieszać, aż owoce zaczną puszczać sok, a ser stanie się fioletowy.
ETAP 4:
Łyżeczką wykładać małe porcje na wyrośnięte ciasto drożdżowe. Rozłożyć równomiernie maliny, lekko je wciskając. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Jagodowa
redakcja
Mniam1