Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i malinami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto drożdżowe z lekką nutą kokosową i aromatycznymi leśnymi owocami. Jak na drożdżowca ciasto jest bardzo delikatne i puszyste. Ciasto długo zachowuje swoją świeżość, nawet do paru dni.

Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i malinami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i malinami

 

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru + 1 łyżka do zaczynu
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju kokosowego

POLEWA OWOCOWA:

  • 125 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wiórek kokowosych
  • 1/2 szklanki jagód leśnych
  • garść malin

Sposób przygotowania:

Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i malinami

ETAP 1:

Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i malinami
Ciasto drożdżowe zagniatać, aż będzie się odklejało od miski.

Przygotować zaczyn rozcierając drożdże razem z łyżką cukru i podgrzanym mleczkiem kokosowym. Musi być ciepłe, ale nie może parzyć. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 min, aż drożdże zaczną się pienić.

Mąkę przesiać do misy, dodając sól i cukier. Wlać spieniony zaczyn drożdżowy, lekko rozmącone żółtka i olej. Wszystko dokładnie wymieszać i zagniatać ciasto, aż zacznie odchodzić od miski. Będzie luźne i klejące. Na początku może się wydawać jakby było zważone. Przełożyć do formy (∅ 23 cm) wysmarowanej masłem, rozciągając równo ciasto.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto zacznie wyrastać.

ETAP 2:

Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i malinami
Mascarpone rozetrzeć z żółtkami i cukrem na gładką pastę.

Serek mascarpone rozetrzeć z żółtkami i cukrem.

ETAP 3:

Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i malinami
Jagody wmieszać w serek i wsypać wiórka kokosowe.

Wsypać jagody i delikatnie mieszać, aż owoce zaczną puszczać sok, a ser stanie się fioletowy.

ETAP 4:

Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i malinami
Łyżeczką wykładać masę jagodową.

Łyżeczką wykładać małe porcje na wyrośnięte ciasto drożdżowe. Rozłożyć równomiernie maliny, lekko je wciskając. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)


Tagi:

owoce ciasta