Sposób przygotowania:
Drożdżówki z jabłkami 2
W miseczce rozkruszyć drożdże, zasypać je 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, zalać ciepłym mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Do osobnej miski przesiać mąkę (proponuję dać 2,5 szklanki, wszystko zależy od jakości mąki, gdyby ciasto było zbyt luźne dodać resztę mąki). Do przesianej mąki dodać sól, rozpuszczone i przestudzone masło, resztę cukru, wodę i miód. Wymieszać. Dodać zaczyn z drożdży i całość zarobić. W czasie zarabiania można podsypywać mąką. Uformować kulę i przełożyć do miseczki. Nakryć wilgotną ściereczką i zostawić na około 1 godzinę by podrosło. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wymieszać za pomocą łyżki. Otrzymana kruszonka powinna przypominać lekko wilgotny piasek. Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Gdy ciasto wyrośnie formować drożdżówki, każdą napełniać jabłkami i zlepiać brzegi. Gotowe drożdżówki pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w 175 stopniach przez około 20 minut.
zbysiowa
Diabelska kuchnia
mogę nawet wysłać, bo jeszcze są! :))
zbysiowa
Mniam, dziękuję:))