Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Drożdżówki z jabłkami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Drożdżówki z jabłkami są smaczne i pachnące cynamonem

Drożdżówki z jabłkami i cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z jabłkami i cynamonem

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z jabłkami i cynamonem
Do miski wlać podgrzane mleko, dodać łyżkę cukru, pokruszone drożdże, 1 łyżkę maki, wymieszać, oprószyć odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1/2 godziny. Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i dokładnie posiekać. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, 1 jajko, miód i dokładnie wyrobić. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Do miski wsypać 2/3 szkl mąkę, dodać masło, cukier, wanilię, żółtko i palcami ugnieść kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, pokroić w kwadraty, ułożyć na przygotowanej blaszce, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie zrobić wgłębienie, ułożyć kilka kawałków jabłka, oprószyć cynamonem, posypać kruszonką. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika i piec około 15-20 minut w temp 180 stopni.
Drożdżówki z jabłkami i cynamonem
Przygotowany rozczyn odłożyć w ciepłe miejsce
Drożdżówki z jabłkami i cynamonem
Wyrośnięty rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami ciasta
Drożdżówki z jabłkami i cynamonem
Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie odchodziło od miski
Drożdżówki z jabłkami i cynamonem
Z mąki, żółtka, cukru i masła zrobić kruszonkę