Sposób przygotowania:
Drożdżówki z jabłkami i cynamonem
Do miski wlać podgrzane mleko, dodać łyżkę cukru, pokruszone drożdże, 1 łyżkę maki, wymieszać, oprószyć odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1/2 godziny. Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i dokładnie posiekać. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, 1 jajko, miód i dokładnie wyrobić. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Do miski wsypać 2/3 szkl mąkę, dodać masło, cukier, wanilię, żółtko i palcami ugnieść kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, pokroić w kwadraty, ułożyć na przygotowanej blaszce, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie zrobić wgłębienie, ułożyć kilka kawałków jabłka, oprószyć cynamonem, posypać kruszonką. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika i piec około 15-20 minut w temp 180 stopni.