Sposób przygotowania:
Drożdżówka z kurkumą i z borówkami
Drożdże wkruszyć do misy robota i wymieszać z 1 łyżką cukru, mąki, szklanką letniego mleka, przykryć talerzem i zostawić na 30 minut do podrośnięcia.
Do zaczynu wsypać resztę cukru, mąki, sól, kurkumę, aromat waniliowy, wbić żółtka i jajko, wlać letni stopiony tłuszcz z mlekiem i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, przykryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto po wyrośnięciu łyżką parę razy wyrobić i przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście rozsypać jagody opłukane i wymieszane z mąką ziemniaczaną, ciasto piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny z gorącą wodą i polać po jagodach, zostawić ciasto do wystudzenia.
Do zaczynu wsypać resztę cukru, mąki, sól, kurkumę, aromat waniliowy, wbić żółtka i jajko, wlać letni stopiony tłuszcz z mlekiem i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, przykryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto po wyrośnięciu łyżką parę razy wyrobić i przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście rozsypać jagody opłukane i wymieszane z mąką ziemniaczaną, ciasto piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny z gorącą wodą i polać po jagodach, zostawić ciasto do wystudzenia.