Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z borówkami i jabłkiemCiasto
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i masło. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i sól. Na środku formujemy dołek i wlewamy tam ciepły płyn i wbijamy żółtka. Bardzo dokładnie wyrabiamy, formujemy kulkę i odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Owoce
Ciastem po wyrośnięciu dokładnie wykładamy blachę i wyrównujemy na olejowanymi dłońmi. Odstawiamy znów w ciepłe miejsce. w tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość drobne kawałki. Borówki przebieramy, myjemy i osuszamy dość dokładnie. Układamy owoce na cieście.
Kruszonkka i pieczenie
Mąkę z cukrem i zimnym masłem szybko ugniatamy na kruszonkę i posypujemy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok godziny, aż ładnie wyrośnie i się przyrumieni.