WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 830]

Ciasto drożdżowe z borówkami i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto drożdżowe z borówkami i kawałkami jabłek pod chrupiącą, maślaną kruszonką. Idealne na podwieczorek do kawy.

Ciasto drożdżowe z borówkami i jabłkiem

Składniki:

Ciasto drożdżowe z borówkami i jabłkiem

Ciasto

Owoce

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z borówkami i jabłkiem

Ciasto

Ciasto drożdżowe z borówkami i jabłkiem
Ciasto po wyrościęciu powinno potroić swoją wielkość.

Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i masło. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i sól. Na środku formujemy dołek i wlewamy tam ciepły płyn i wbijamy żółtka. Bardzo dokładnie wyrabiamy, formujemy kulkę i odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Owoce

Ciasto drożdżowe z borówkami i jabłkiem
Owoce ukłdamy dość równomiernie na cieście.

Ciastem po wyrośnięciu dokładnie wykładamy blachę i wyrównujemy na olejowanymi dłońmi. Odstawiamy znów w ciepłe miejsce. w tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość drobne kawałki. Borówki przebieramy, myjemy i osuszamy dość dokładnie. Układamy owoce na cieście.

Kruszonkka i pieczenie

Ciasto drożdżowe z borówkami i jabłkiem
Kruszonką posypujemy owoce i pieczemy ciasto.

Mąkę z cukrem i zimnym masłem szybko ugniatamy na kruszonkę i posypujemy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok godziny, aż ładnie wyrośnie i się przyrumieni.