Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto wafelkowe danio

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 130
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto bez pieczenia, może wydaje się trudne do zrobienia a sposób jest bardzo łatwy i szybki. Spód ciasta jest przygotowany z wafelków jak również kuleczki a masa na bazie serków Danio.

Ciasto wafelkowe danio Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto wafelkowe danio

 

  • 4 serki Danio
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 660 ml śmietany 30 %
  • 520 mleka zagęszczonego
  • 500 g wafelków kakaowych
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 100 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Ciasto wafelkowe danio

I

Ciasto Wafelkowe Danio
przygotowanie z wafelków kakaowych warstwy na spód ciasta. Wafelko blendujemy i łączymy z mlekiem skondensowanym.

1. Wafelki łamiemy na mniejsze kawałki i blendujemy. Wlewamy połowę mleka zagęszczonego i dokładnie mieszamy.

2. Połowę masy z ciastek wykładamy na dno formy.

II

Ciasto Wafelkowe Danio
Przygotowanie kuleczek do dekoracji ciasta.

3. Z drugiej połowy robimy malutkie kuleczki, zanurzamy w pozostałym mleku a następnie obtaczamy bardzo drobno pokruszonych orzechach. Kuleczki odstawiamy na bok.

III

Ciasto Wafelkowe Danio
Przygotowanie masy.

4. Serki miksujemy razem ze śmietaną, galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej, studzimy i łączymy z masą z serków, chwilę miksujemy. Masę wykładamy na ciastka.

IV

Ciasto Wafelkowe Danio
dekorowanie ciasta

5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy wierzch ciasta.

V

Ciasto Wafelkowe Danio
kuleczki

6. Ciasto dekorujemy wcześnie przygotowanymi kuleczkami.

VI

Ciasto Wafelkowe Danio

7. Chłodzimy dwie godziny, gotowe.

8. Smacznego.