Sposób przygotowania:
Drożdżówka z miski
Drożdże pokruszyć, włożyć do miski, posypać cukrem i zostawić do momentu, aż uzyskamy w misce płyn. Następnie dodać 2 żółtka ,cukier waniliowy i sól. Dokładnie wymieszać wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Wlać ciepłe mleko, olej, wsypać mąkę. Jeszcze raz wymieszać. Włożyć do drugiej miski wypełnionej ciepłą wodą. Po 10 minutach miskę otworzyć, ponownie szczelnie zamknąć, usuwając ze środka powietrze. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Następnie ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm). Na wierzchu poukładać śliwki i rodzynki. Wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 180 stopni. Czas: ok. 90 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem-pudrem.