Drożdżówka z miski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachecam do spróbowania.....

Drożdżówka z miski

Składniki:

Drożdżówka z miski

 

  • 3,5 dkg świeże drożdże,
  • 3 łyżki cukier,
  • 32 g cukier waniliowy,
  • 2 szt żółtka,
  • 1 szklanka mleko,
  • 2 łyżki olej,
  • 3 szklanki mąka,
  • 0,5 łyżeczki Sól,
  • 1 garść suszone śliwki kalifornijskie,
  • 1 garść rodzynki

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z miski
Drożdże pokruszyć, włożyć do miski, posypać cukrem i zostawić do momentu, aż uzyskamy w misce płyn. Następnie dodać 2 żółtka ,cukier waniliowy i sól. Dokładnie wymieszać wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Wlać ciepłe mleko, olej, wsypać mąkę. Jeszcze raz wymieszać. Włożyć do drugiej miski wypełnionej ciepłą wodą. Po 10 minutach miskę otworzyć, ponownie szczelnie zamknąć, usuwając ze środka powietrze. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Następnie ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm). Na wierzchu poukładać śliwki i rodzynki. Wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 180 stopni. Czas: ok. 90 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem-pudrem.

Tagi:

śliwki