Sposób przygotowania:
Pyszne ciasto drożdżowe z jabłkami, kruszonką
Świeże drożdże w misce dobrze rózgą wymieszać z cukrem, mąką, letnim mlekiem, nakryć talerzem miskę i zostawić na 20 minut na blacie kuchennym bez przeciągów.
Do podrośniętego zaczynu wsypać resztę mąki, cukru, startą skórkę z wyparzonej cytryny, resztę mleka letniego, stopioną palmę, wbić jajka i ciasto dobrze wyrobić do puszczania pęcherzyków powietrza.
Miskę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę na blacie kuchennym.
Forma 35x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte łyżką parę razy wyrobić i wyłożyć do formy, obrane jabłka ze skórki pokroić na grubsze kawałki i powciskać w ciasto.
Z podanych składników mikserem zrobić sypką kruszonkę i rozsypać ją na jabłkach.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra-dół do suchego patyczka, z podanych składników utrzeć nie za gęsty lukier i polać nim kruszonkę, zostawić do wystudzenia ciasta w formie.
Do podrośniętego zaczynu wsypać resztę mąki, cukru, startą skórkę z wyparzonej cytryny, resztę mleka letniego, stopioną palmę, wbić jajka i ciasto dobrze wyrobić do puszczania pęcherzyków powietrza.
Miskę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę na blacie kuchennym.
Forma 35x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte łyżką parę razy wyrobić i wyłożyć do formy, obrane jabłka ze skórki pokroić na grubsze kawałki i powciskać w ciasto.
Z podanych składników mikserem zrobić sypką kruszonkę i rozsypać ją na jabłkach.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra-dół do suchego patyczka, z podanych składników utrzeć nie za gęsty lukier i polać nim kruszonkę, zostawić do wystudzenia ciasta w formie.