migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Leniwa drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przepis znalazłam na jednej z grup kulinarnych na FB. Pozstanowiłam wypróbować bo drożdżowe ciasta nie są moją mocną stroną. Nie żałuje, że przepis wypróbowałam i bardzo go polecam. Ciasto jest proste w przygotowaniu i pięknie wyrosło.

Leniwa drożdżówka ze śliwkami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leniwa drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

ciasto:

  • 75 g świezych drożdzy
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 szklanki maki
  • szczypta soli
  • oraz
  • 700 g śliwek

Sposób przygotowania:

Leniwa drożdżówka ze śliwkami i kruszonką
Przygotować dużą miskę, u mnie misa od robota bo za jego pomocą potem wyrabiałam ciasto. Do misy po kolei dodawać składniki w podanej kolejności. Na dno misy rozkruszyć drożdże. Na drożdże rozsypać cukier. Potem wlać rozmącone widelcem jajka, letnie mleko i olej. Całość zasypać mąką. Na końcu dodać szczypte soli. Nic nie mieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.

Po tym czasie wszystko wymieszać i wyrobić jednolite ciasto. Następnie ciasto przełożyć do blaszki. U mnie blaszka 35x25 wyłożona papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu.

Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec ok 40-45 minut, funkcja góra-dól. Kruszonka: 100 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozetrzeć w palcach. 
Leniwa drożdżówka ze śliwkami i kruszonką
Do misy po kolei dodawać składniki w podanej kolejności. Na dno misy rozkruszyć drożdże.
Leniwa drożdżówka ze śliwkami i kruszonką
Po tym czasie wszystko wymieszać i wyrobić jednolite ciasto. Następnie ciasto przełożyć do blaszki.
Leniwa drożdżówka ze śliwkami i kruszonką
Na cieście ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu.
Leniwa drożdżówka ze śliwkami i kruszonką
Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec ok 40-45 minut.