Sposób przygotowania:
Leniwa drożdżówka ze śliwkami i kruszonką
Przygotować dużą miskę, u mnie misa od robota bo za jego pomocą potem wyrabiałam ciasto. Do misy po kolei dodawać składniki w podanej kolejności. Na dno misy rozkruszyć drożdże. Na drożdże rozsypać cukier. Potem wlać rozmącone widelcem jajka, letnie mleko i olej. Całość zasypać mąką. Na końcu dodać szczypte soli. Nic nie mieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.
Po tym czasie wszystko wymieszać i wyrobić jednolite ciasto. Następnie ciasto przełożyć do blaszki. U mnie blaszka 35x25 wyłożona papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu.
Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec ok 40-45 minut, funkcja góra-dól. Kruszonka: 100 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozetrzeć w palcach.
Po tym czasie wszystko wymieszać i wyrobić jednolite ciasto. Następnie ciasto przełożyć do blaszki. U mnie blaszka 35x25 wyłożona papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu.
Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec ok 40-45 minut, funkcja góra-dól. Kruszonka: 100 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozetrzeć w palcach.
robaczek