aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Drożdżówki budyniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo dobre drożdżóweczki na śniadanko i kolację.

Drożdżówki budyniowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżówki budyniowe

 

  • 50 dag mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 10 dag stopionego masła
  • 0,5 szkl ciepłego mleka
  • 1 szczypta soli
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • Krem:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szkl mleka

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki budyniowe
Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę, masło, jaja, żółtko, sól, cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąty. Krem: Na mleku gotujemy budyń. Studzimy. Dzielimy na pół i na każde ciasto wykładamy go i zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku. Kroimy na plastry 2 cm, wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem i chwilę odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach do 20 minut. Dekorujemy cukrem pudrem.
Drożdżówki budyniowe
Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowany budyń.
Drożdżówki budyniowe
Ciasto z budyniem zwijamy delikatnie w roladę.
Drożdżówki budyniowe
Roladę kroimy na plastry dwu centymetrowe.