SUPERPRZEPIS

Drożdżówki odrywane z kajmakiem

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Drożdżówki odrywane z kajmakiem Więcej zdjęć (5)

Takie drożdżówki odrywane robię bardzo często i wszyscy się nimi zajadają. Tym razem z masą kajmakową, były bardzo smaczne.

Składniki:

Drożdżówki odrywane z kajmakiem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki odrywane z kajmakiem
Z mleka odlewamy 2 łyżki, będą nam potrzebne do posmarowania z wierzchu ciasta. Drożdże mieszamy z cukrem a następnie z resztą ciepłego mleka. Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty i nakładamy na każdą część masę krówkową. Formujemy z kwadratów kulki, z masą krówkową w środku. Układamy na blaszce, połączeniem do dołu. Smarujemy z wierzchu odstawionym mlekiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Drożdżówki odrywane z kajmakiem
Z drożdży jajek mąki i oleju wyrabiamy ciasto
Drożdżówki odrywane z kajmakiem
Ciasto odstawiamy na ok 20 minut do wyrośnięcia
Drożdżówki odrywane z kajmakiem
Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty
Drożdżówki odrywane z kajmakiem
Formujemy małe bułeczki i układamy na blaszce

Tagi:

jajko jajka