gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Bułeczki drożdżowe z dżemem i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczne drożdżowe bułeczki, z dżemem jabłkowym i cynamonem. Proste i łatwe w przygotowaniu. Polecam ;)

Bułeczki drożdżowe z dżemem i cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z dżemem i cynamonem

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z dżemem i cynamonem
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i mąki i odrobiną mleka. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Jajka rozkłócamy, dodajemy sól, mleko, cukier i olej. Stopniowo wsypujemy mąkę. Wlewamy drożdże. Mieszamy. 
Ciasto wyrabiamy aż zacznie odchodzić od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.

Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy i smarujemy dżemem i posypujemy cynamonem. Zwijamy i kroimy na mniejsze kawałki. 

Wykładamy na natłuszczoną blaszkę i smarujemy mlekiem. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Smacznego ;)   
Bułeczki drożdżowe z dżemem i cynamonem
Z podanych składników przygotowujemy ciasto drożdżowe.
Bułeczki drożdżowe z dżemem i cynamonem
Ciasto dzielimy na cztery części i wałkujemy.
Bułeczki drożdżowe z dżemem i cynamonem
Ciasto smarujemy dżemem jabłkowym i posypujemy cynamonem.
Bułeczki drożdżowe z dżemem i cynamonem
Bułeczki wykładamy na blaszkę i smarujemy mlekiem, pieczemy.