lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Drożdżówki z agrestem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Agrest pomału się kończy, jaka szkoda bo ciasta czy bułeczki z nim są przepyszne. Właśnie zrobiłam drożdżowe z czerwonym agrestem i wyszły rewelacyjne.

Drożdżówki z agrestem Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Drożdżówki z agrestem

Składniki:

Dodatkowo:

  • agrest czerwony 500 g
  • cukier 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z agrestem

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę,cukier.Wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczone letnie masło. Dodajemy żółtka,jajo i pokruszone drożdże.

Wyrabiamy ciasto 15 minut ( tyle wystarczy by odchodziło od rąk). Wyrobione ciasto przykrywamy kloszem-szybciej wyrośnie. Po wyrośnięciu ciasto odgazowujemy, zwijamy w cienki rulonik i robimy ślimaczki miej więcej tej samej wielkości.

W każdym ślimaczku robimy zagłębienie w które wkładamy przetworzony agrest. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Dżem agrestowy:
Agrest czyścimy i myjemy. Wkładamy do garnka i go przesmażamy bez wody, kiedy się rozgotuje dodajemy cukier i mieszamy.

Smażymy jakieś z 15 minut jeszcze i gotowe.

Drożdżówki z agrestem
Do misy wsypujemy przesianą mąkę,cukier.
Drożdżówki z agrestem
Wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczone letnie masło.
Drożdżówki z agrestem
Dodajemy żółtka,jajo i pokruszone drożdże.Wyrabiamy ciasto 15 minut.
Drożdżówki z agrestem
Wyrobione ciasto przykrywamy kloszem-szybciej wyrośnie.
Drożdżówki z agrestem
Po wyrośnięciu ciasto odgazowujemy, zwijamy w cienki rulonik.
Drożdżówki z agrestem
Robimy ślimaczki miej więcej tej samej wielkości.
Drożdżówki z agrestem
W każdym ślimaczku robimy zagłębienie w które wkładamy przetworzony agrest. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach .