Sposób przygotowania:
Drożdżówki z agrestemWykonanie:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę,cukier.Wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczone letnie masło. Dodajemy żółtka,jajo i pokruszone drożdże.
Wyrabiamy ciasto 15 minut ( tyle wystarczy by odchodziło od rąk). Wyrobione ciasto przykrywamy kloszem-szybciej wyrośnie. Po wyrośnięciu ciasto odgazowujemy, zwijamy w cienki rulonik i robimy ślimaczki miej więcej tej samej wielkości.
W każdym ślimaczku robimy zagłębienie w które wkładamy przetworzony agrest. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Dżem agrestowy:
Agrest czyścimy i myjemy. Wkładamy do garnka i go przesmażamy bez wody, kiedy się rozgotuje dodajemy cukier i mieszamy.
Smażymy jakieś z 15 minut jeszcze i gotowe.