dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1165]

Drożdżówki z serem i owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 180
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne, mięciutkie bułeczki z słodkim białym serem, owocami sezonowym tj. agrest, porzeczka, borówka i poziomki oraz kruszonką.

Drożdżówki z serem i owocami

Składniki:

Drożdżówki z serem i owocami

Ciasto drożdżowe:

Masa serowa:

  • 250 dag twarogu
  • cukier do smaku
  • cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • ok 3 łyż mleka

Kruszonka:

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem i owocami

Krok 1:

Drożdżówki z serem i owocami
Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mleko podgrzewamy. Odlewamy 1/2 szklanki mleka i w nim rozpuszczamy drożdże z cukrem. Dodajemy 1 łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 5 minut aby rozczyn wyrósł.

Krok 2:

Drożdżówki z serem i owocami
Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy jajka, pozostałe mleko, skórkę i cukier. Wlewamy drożdże. Na koniec wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3:

Drożdżówki z serem i owocami
Ser mieszamy z cukrem a owoce dokładnie płuczemy.

Ser ścieramy na tarce. Dodajemy cukier do smaku i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Owoce oczyszczamy i płuczemy. Osuszamy na sicie.
Wszystkie składniki kruszonki rozcieramy palcami, aby uzyskać grudkową konsystencje.

Krok 4:

Drożdżówki z serem i owocami
Bułki wypełniamy serem, owcami i posypujemy kruszonką.

Ciasto rozwałkowujemy na średnio grubość. Szeroko szklanką wycinamy kółko. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszym kieliszkiem robimy wgłębienie w środku, które wypełniamy serem. Posypujemy owocami i kruszonką. Pieczemy w 190 stopniach ok 20 minut.
Smacznego!