Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem i owocamiKrok 1:
Mleko podgrzewamy. Odlewamy 1/2 szklanki mleka i w nim rozpuszczamy drożdże z cukrem. Dodajemy 1 łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 5 minut aby rozczyn wyrósł.
Krok 2:
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy jajka, pozostałe mleko, skórkę i cukier. Wlewamy drożdże. Na koniec wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3:
Ser ścieramy na tarce. Dodajemy cukier do smaku i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Owoce oczyszczamy i płuczemy. Osuszamy na sicie.
Wszystkie składniki kruszonki rozcieramy palcami, aby uzyskać grudkową konsystencje.
Krok 4:
Ciasto rozwałkowujemy na średnio grubość. Szeroko szklanką wycinamy kółko. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszym kieliszkiem robimy wgłębienie w środku, które wypełniamy serem. Posypujemy owocami i kruszonką. Pieczemy w 190 stopniach ok 20 minut.
Smacznego!