Sposób przygotowania:
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i łyżkę cukru. Do misy robota wsypać pozostały cukier, dodać jajko i żółtko. Wlać rozczyn oraz rozpuszczone masło. Wsypać mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę. Krótko zagnieść, podzielić na 10 kawałków. Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć dłonią i odstawić na 30 minut do napuszenia.
Po tym czasie dnem szklanki zrobić wgłębienia, ułożyć pokrojone w plastry truskawki.
Składniki na kruszonkę zmiksować w rozdrabniaczu na okruchy, posypać bułeczki. Brzegi posmarować roztrzepanym białkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę. Krótko zagnieść, podzielić na 10 kawałków. Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć dłonią i odstawić na 30 minut do napuszenia.
Po tym czasie dnem szklanki zrobić wgłębienia, ułożyć pokrojone w plastry truskawki.
Składniki na kruszonkę zmiksować w rozdrabniaczu na okruchy, posypać bułeczki. Brzegi posmarować roztrzepanym białkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.