WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2011]

Drożdżówki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, mięciutkie, wilgotne drożdżówki z dżemem truskawkowym i porzeczkowym, posmarowane lukrem cytrynowym.

Drożdżówki z dżemem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Drożdżówki z dżemem

 

  • 250g mąki tortowej
  • 0,5szkl. mleka
  • 1 żółtko do ciasta i 1 do posmarowania bułek
  • 15g świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru zwykłego
  • 70g stopionego masła
  • 2-3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 2-3 łyżki konfitury porzeczkowej
  • sok z 0,5 cytryny
  • cukier puder do lukru

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z dżemem

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier kryształ i ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę, cukier puder wsypać do miski. Dodać żółtko, stopione masło, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki prostokąt. Posmarować go dżemem truskawkowym i na to konfiturą z porzeczek. Zwinąć brzegi do środka lub w roladę. Pokroić na kawałki. Pozostawić w takiej formie robiąc przedziałek na środku lub skręcać w ósemki. Posmarować z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.

Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier i posmarować bułeczki.

Drożdżówki z dżemem
Drożdżówki z dżemem po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Drożdżówki z dżemem
Bułeczki drożdżowe z dżemem przygotowane do pieczenia
Drożdżówki z dżemem
Ciasto drożdżowe zwinięte z dżemem przed pokrojeniem
Drożdżówki z dżemem
Ciasto rozwałkowane i posmarowane dżemem.
Drożdżówki z dżemem
Wyrobione ciasto drożdżowe przed wyrośnięciem