Sposób przygotowania:
Drożdżówki z dżememETAP 1:
Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier kryształ i ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę, cukier puder wsypać do miski. Dodać żółtko, stopione masło, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki prostokąt. Posmarować go dżemem truskawkowym i na to konfiturą z porzeczek. Zwinąć brzegi do środka lub w roladę. Pokroić na kawałki. Pozostawić w takiej formie robiąc przedziałek na środku lub skręcać w ósemki. Posmarować z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.
Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier i posmarować bułeczki.