Sposób przygotowania:
Szybki piernik z powidłami śliwkowymiCiasto:
Przygotować 3 miski.
W pierwszej utrzeć jajka i cukier, w drugiej połączyć mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną, a w trzeciej zmiksować mleko, olej, powidła oraz miód.
Do trzeciej miski dodać zawartość drugiej i całość dokładnie wymieszać.
Na końcu dokładnie połączyć z masą jajeczną.
Pieczenie:
Masę przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 1 h - do tzw. "suchego patyczka" w temperaturze 180 stopni.
Polewa i dekoracja:
Przygotować dowolną wersję polewy.
1. W rondelku rozpuścić i wymieszać margarynę lub masło z cukrem i mlekiem.
Całość zdjąć z ognia i energicznie połączyć z kakao.
2. Czekoladę roztopić i połączyć z odrobiną mleka.
Polewę rozsmarować na wierzchu ciasta.
Piernik udekorować według uznania.
biedroneczki