monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Mini pierniczki ( na fasoli) z kremem daktylowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernik, tylko w wersji mini. łatwo podzielny, do tego niezbyt kaloryczny. Czyli idealne na świąteczny czas. Serdecznie polecam:)

Mini pierniczki ( na fasoli) z kremem daktylowym

Składniki:

Mini pierniczki ( na fasoli) z kremem daktylowym

 

  • Ciasto:
  • 55 g mąki razowej
  • 240 g czerwonej fasoli – 1 puszka
  • 50 g erytrolu
  • 20 g miodu
  • 40 g oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawa do piernika
  • 20 g kakao

 

  • Krem daktylowy:
  • 235 g suszonych daktyli
  • 10 g oleju kokosowego
  • 10 g kakao

Sposób przygotowania:

Mini pierniczki ( na fasoli) z kremem daktylowym

Krem daktylowy:

Mini pierniczki ( na fasoli) z kremem daktylowym
z podanych składników przygotować krem

Daktyle zalać wodą i zostawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić owoce ( część wody zachować). Przełożyć do pojemnika blendera, dodać olej i kakao. Zmiksować. Gdy miksowanie będzie utrudnione dodać 2-3 łyżki wody z moczenia daktyli.

Ciasto:

Mini pierniczki ( na fasoli) z kremem daktylowym
do fasoli dodac żółtko i zmiksować na pastę

W małej miseczce wymieszać mąkę,kakao,proszek,przyprawę do piernika i erytrol. Odstawić na bok. Olej roztopić w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić. Fasolę przełożyć na sito, przepłukać wodą i odsączyć. Przełożyć do pojemnika blendera, dodać jajka i zmiksować.

ETAP 3:

Mini pierniczki ( na fasoli) z kremem daktylowym
dodać suche składniki i dokładnie wymieszać

Dodać olej i miód i dokończyć miksowanie na gładko. Do mokrych składników dodać sypkie i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do papilotek na muffinki. Piec około 18-22 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić.

ETAP 4:

Na każdą babeczkę nałożyć po 20 g kremu daktylowego i rozsmarować. Ewentualnie ozdobić cukrowymi gwiazdkami. Smacznego!