ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Drożdżówka z dżemem i orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżówka z dżemem i orzechami jest smacznym ciastem nie tylko na deser ale i na śniadanie z kawą czy na kolację z mlekiem.

Drożdżówka z dżemem i orzechami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówka z dżemem i orzechami

 

  • drożdże świeże 5 dag,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • mleko ciepłe 1,5 szklanki,
  • aromat rumowy 4 krople,
  • jajka 3 sztuki "L",
  • mąka tortowa 65 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • margaryna stopiona5 dag,
  • dżem wiśniowy 200 gram,
  • orzechy włoskie 150 gram,
  • czekolada gorzka 100 gram

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z dżemem i orzechami

ETAP 1:

Drożdżówka z dżemem i orzechami
Ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, wsypać do zaczynu przesianą mąkę, sól, cukier, wbić jajka, wlać resztę mleka i aromat rumowy, hakiem robota wyrabiać ciasto i z 3 minuty, na koniec wlać stopiony tłuszcz i wyrabiać z 6 minut, zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.

ETAP 2:

Drożdżówka z dżemem i orzechami
Dżem lub marmoladę dajemy jaki smak lubimy.

Ciasto parę razy ręką wyrobić i podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na 2 cm placek na blacie podsypanym mąką, posmarować połową dżemu i posypać 1 częścią orzechów (orzechy podzielić na 3 porcje)

ETAP 3:

Drożdżówka z dżemem i orzechami
Można posmarowac jajkiem, mlekiem lub wodą.

Zawinąć ciasto jak struclę, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować wodą i piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 40 minut.

ETAP 4:

Drożdżówka z dżemem i orzechami

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i posmarować wierzchy ciasta, posypać resztą orzechów.