patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Idealna drożdżówka z dżemem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna maślana drożdżówka idealna na świąteczny stół i nie tylko. Nadzienie jakim jest dżem i kruszonka znajdująca się na wierzchu dopełniają całości.

Idealna drożdżówka z dżemem i kruszonką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Idealna drożdżówka z dżemem i kruszonką

Ciasto

Dodatkowo

  • Dżem np. porzeczkowy ,malinowy
  • 1 roztrzepane jajko

Kruszonka

  • 50 g masła
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 10 g cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

Idealna drożdżówka z dżemem i kruszonką
Do miseczki przekładam drożdże, ciepłe mleko, cukier oraz szczyptę soli. Mieszam do połączenia składników. pozostawiam ok 20 min aż zaczyn lekko wyrośnie. Do większej miski przestępuję mąkę, cukier,cukier wanilinowy, roztopione masło,jajko oraz rozczyn.

Dokładnie całość zagniatam tak ok 5 minut. Następnie ciasto pozostawiam pod przykryciem najlepiej bawełnianej ściereczki ok 2 godzin aż ciasto wyrośnie. Po tym czasie ciasto rozwałkowuje tworząc kształt prostokąta. Na środek ciasta przekładam dżem. Zwijam jak roladę .

Końce dokładnie zaklejam by dżem podczas pieczenia się nie wylał. Ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Z podanych składników robię kruszonkę.wierzch ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem a następnie posypuję kruszonką. Piekę ok 25-30 minut przez 190 stopni. Studzimy przy lekko uchylonymi drzwiczkami. 
Idealna drożdżówka z dżemem i kruszonką
Do dużej miski przestępuję mąkę, roztopione masło, cukier, jajko.
Idealna drożdżówka z dżemem i kruszonką
Następnie dodaję wyrośnięty rozczyn.wyrabiam ciasto.
Idealna drożdżówka z dżemem i kruszonką
Wyrobione ciasto odstawiam na bok pod przykryciem do wyrośnięcia.
Idealna drożdżówka z dżemem i kruszonką
Ciasto rozwałkowuję a następnie smaruję dżemem.
Idealna drożdżówka z dżemem i kruszonką
Ciasto zwijam w roladę.
Idealna drożdżówka z dżemem i kruszonką
Ciasto posypuję kruszonką.