Sposób przygotowania:
Drożdżówki z jagodami i kruszonką
Przygotowanie kruszonki:
Do miski dajemy miękkie masło i pozostałe składniki kruszonki wyrabiamy palcami. Kruszonka nie może się kleić jeżeli trzeba to mąki dodajemy więcej.
Przygotowanie ciasta:
Do miseczki kruszymy drożdze dodajemy łyżeczkę cukru i kilka łyżek letniego mleka mieszamy dodajemy 2-3 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy aż wyrosną. Do misy robota wsypujemy mąkę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki cukier, sól wbijamy jajka, dodajemy dynię wlewamy rozpuszczone masło i letnie mleko ,dodajemy wyrośnięte drożdze wyrabiamy ciasto robotem. Jeżeli ciasto jest wolne dodajemy trochę mąki, Wyrobione ciast zostawiamy aż wyrośnie.
Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy ciasto i niech znowu wyrośnie. Dzielimy ciasto na części ja robiłam porcje po 5 dkg
Z ciasta formujemy kulki układamy na blasze nakrywamy ściereczką i czekamy aż urosną. Jak ciasto podrośnie na środku przyciskamy najlepiej małym słoiczkiem.
Jagody mieszamy z budyniem można dodać trochę cukru jeżeli wolimy bardzie słodkie. Do każdego wgłębienia dajemy przygotowane jagody i znowu czekamy aż drożdzówki podrosną.
Jak drożdzówki podrosną każdą smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i szczyptą cukru. Zawsze zostawiam sobie trochę żółtka. Na górę sypiemy kruszonkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy na złoty kolor około 25 minut. POLECAM!!!
Do miski dajemy miękkie masło i pozostałe składniki kruszonki wyrabiamy palcami. Kruszonka nie może się kleić jeżeli trzeba to mąki dodajemy więcej.
Przygotowanie ciasta:
Do miseczki kruszymy drożdze dodajemy łyżeczkę cukru i kilka łyżek letniego mleka mieszamy dodajemy 2-3 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy aż wyrosną. Do misy robota wsypujemy mąkę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki cukier, sól wbijamy jajka, dodajemy dynię wlewamy rozpuszczone masło i letnie mleko ,dodajemy wyrośnięte drożdze wyrabiamy ciasto robotem. Jeżeli ciasto jest wolne dodajemy trochę mąki, Wyrobione ciast zostawiamy aż wyrośnie.
Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy ciasto i niech znowu wyrośnie. Dzielimy ciasto na części ja robiłam porcje po 5 dkg
Z ciasta formujemy kulki układamy na blasze nakrywamy ściereczką i czekamy aż urosną. Jak ciasto podrośnie na środku przyciskamy najlepiej małym słoiczkiem.
Jagody mieszamy z budyniem można dodać trochę cukru jeżeli wolimy bardzie słodkie. Do każdego wgłębienia dajemy przygotowane jagody i znowu czekamy aż drożdzówki podrosną.
Jak drożdzówki podrosną każdą smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i szczyptą cukru. Zawsze zostawiam sobie trochę żółtka. Na górę sypiemy kruszonkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy na złoty kolor około 25 minut. POLECAM!!!