BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Domowe jagodzianki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Domowe wypieki są najlepsze. Połączenie jagód i twarożku jedt doskonałe. Najlepsze sa lekko ciepłe .

Domowe jagodzianki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe jagodzianki

 

  • szklanka jagód
  • 25 dag twarogu półtłustego
  • łyżka cukru
  • 2-3 łyżki śmietany

 

  • 3 szklanki mąki
  • 5 dag drożdzy
  • 2 jajka
  • 8 dag masłą
  • niepełna szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru

 

  • łyżka masła
  • garść mąi i cukru

Sposób przygotowania:

Domowe jagodzianki
Mleko podgrzewam . Drożdze rozkruszam i zalewam mlekiem. Dodaję łyżkę mąki i cukru. Odstawiam w ciepęł miejsce do wyrośnięcia. Jagody oczyszczam, myje i lekko osuszam. Twaróg mieszam z cukrem i śmietaną. Masło rozpuszczam i studzę. Do zaczynu dodaję margarynę i resztę składników ( z jajek odkładam dwie łyżki do posmarowania bułek) . Zagniatam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. następnie rozwąłkowuję na około 1 cm i wycinak kwadraty. Nakłdam porcję twarożku i posypuję jagodami. Górne boki zakłądam do środka, środek rónież składam tak jak na zdjęciach. formuję zgrabne bułeczki. Skłądniki kruszonki zagniatam. Bułki smaruję jajkiem, posypuję kruszonką i piekę około 35 minut w 180 st
Domowe jagodzianki
na ciasto nakładam porcje twarogu i jagód
Domowe jagodzianki
dokąłdnie zlepiam górne rogi do środka
Domowe jagodzianki
ciasto dokładnie zagniatam i odstawiam do wyrośniecia
Domowe jagodzianki
jagody myję i osuszam, można je również zamrozić by zimą mieć takie bułeczki

Tagi:

jajko jajka