Sposób przygotowania:
Domowe jagodzianki
Mleko podgrzewam . Drożdze rozkruszam i zalewam mlekiem. Dodaję łyżkę mąki i cukru. Odstawiam w ciepęł miejsce do wyrośnięcia. Jagody oczyszczam, myje i lekko osuszam. Twaróg mieszam z cukrem i śmietaną. Masło rozpuszczam i studzę. Do zaczynu dodaję margarynę i resztę składników ( z jajek odkładam dwie łyżki do posmarowania bułek) . Zagniatam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. następnie rozwąłkowuję na około 1 cm i wycinak kwadraty. Nakłdam porcję twarożku i posypuję jagodami. Górne boki zakłądam do środka, środek rónież składam tak jak na zdjęciach. formuję zgrabne bułeczki. Skłądniki kruszonki zagniatam. Bułki smaruję jajkiem, posypuję kruszonką i piekę około 35 minut w 180 st