Sposób przygotowania:
Drożdżówki z makiem
Najpierw robię rozczyn : 125 ml mleka podgrzewam aby było letnie Drożdż rozkruszam i dodaje do mleka mieszam. Do miski wsypuję mąkę , robię dołek i dodaje rozmieszane drożdże mlekiem i cukrem. Lekko mieszam aby zrobić zawiesinę , przykrywam ściereczką na 15 minut, rozczyn pracuje już. Rozpuszczam margarynę dodaje do niej resztę mleka i cukier mieszam do rozpuszczenia i dodaje do mąki z drożdżami. Zagniatam ciasto , zostawiam je na 1.1/2 godziny pod ściereczką. Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, Zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Łyżką rączki nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka , aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Silver
lalunia
piekłam 25-30 MINUT W 170 STOPNIACH :)