Sposób przygotowania:
Bułeczki z marmoladą i orzechową kruszonkąETAP 1:
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać cukier i 1 łyżkę mąki, odstawić do podrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać, dodać 1/4 łyżeczki soli, jajko oraz podrośnięte drożdże i na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto drożdżowe ja robiłam to przy pomocy robota, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat, dłońmi rozciągnąć na grubość około 1,5 cm i szklanką wyciąć krążki
ETAP 2:
Na każdej porcji ciasta ułożyć po łyżeczce marmolady i zlepić bułeczki. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do podrośnięcia.
ETAP 3:
Masło połączyć z cukrem, mąką i mielonymi orzechami, składniki rozcierać palcami do momentu powstania kruszonki.
Wyrośnięte bułeczki po wierzchu posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w temp. 190st około 20 minut.