iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Bułeczki z marmoladą i orzechową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bułeczki proste w przygotowaniu bez wielkich udziwnień bo tylko marmolada i orzechowa kruszonka, ale i tak były przepyszne.

Bułeczki z marmoladą i orzechową kruszonką

Składniki:

Bułeczki z marmoladą i orzechową kruszonką

ciasto:

kruszonka:

dodatkowo:

  • 25 dag marmolady o smaku różanym
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Bułeczki z marmoladą i orzechową kruszonką

ETAP 1:

Bułeczki z marmoladą i orzechową kruszonką
Szklanką wyciąć równe krążki z ciasta.

Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać cukier i 1 łyżkę mąki, odstawić do podrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać, dodać 1/4 łyżeczki soli, jajko oraz podrośnięte drożdże i na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto drożdżowe ja robiłam to przy pomocy robota, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat, dłońmi rozciągnąć na grubość około 1,5 cm i szklanką wyciąć krążki

ETAP 2:

Bułeczki z marmoladą i orzechową kruszonką
Na srodku krążków z ciasta ułożyć marmoladę.

Na każdej porcji ciasta ułożyć po łyżeczce marmolady i zlepić bułeczki. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do podrośnięcia.

ETAP 3:

Bułeczki z marmoladą i orzechową kruszonką
Bułeczki posypać po wierzchu kruszonką.

Masło połączyć z cukrem, mąką i mielonymi orzechami, składniki rozcierać palcami do momentu powstania kruszonki.

Wyrośnięte bułeczki po wierzchu posmarować jajkiem i posypać kruszonką.

Piec w temp. 190st około 20 minut.