IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Jesienne drożdżówki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pachnące jesienią drożdżówki

Jesienne drożdżówki

Składniki:

Jesienne drożdżówki

 

  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Farsz:
  • 250 g twardej marmolady wieloowocowej
  • 1 duże słodko - winne jabłko
  • 20 śliwek węgierek

Sposób przygotowania:

Jesienne drożdżówki
Składniki ciasta mieszamy ze sobą, wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Następnie zagniatamy jeszcze raz. Wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości 1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka. Każde kółko smarujemy na środku marmoladą, na niej układamy jabłko pokrojone w kosteczkę i pozbawione pestek śliwki. Obrzeża bułeczek smarujemy białkiem. Kładziemy bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i zostawiamy na kolejne 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!