lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Drożdżówki z marmoladką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bułeczki można robić z czym się chce .

Drożdżówki z marmoladką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z marmoladką

 

  • Składniki na ciasto drożdżowe :

 

  • 500 gram mąki tortowej

 

 

 

  • 5 łyżek cukru do ciasta

 

  • 1 łyżka cukru waniliowego Kamis

 

 

  • Farsz drożdżówko wy :

 

  • marmolada 150 gram

 

 

 

  • Kruszonka:

 

 

 

  • cukier 50 gram

 

  • Jajko 1 do posmarowania drożdżówek i

 

  • Z tego przepisu wyjdzie 12 sztuk :)

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z marmoladką
Kruszonka:

 Margarynę ,cukier i mąkę zagniotłam i wsatwiłam do lodówki . Wtym zcasie co chłodziła się kruszonka , robiłam ciasto na drozdżówki .

Ciasto: Do miski wsyp  mąkę zrób  zagłębienie . Do szklanki wlej 100 mil mleka ,dodaj rozkruszone drożdże i łyżkę cukru , rozmieszaj, dodaj 3 łyżki mąki. Zostaw pod ściereczką na 30 minut. Po tym czasie przelej do zagłębienia w mące. Resztę mleka jajo rozpuszczoną margarynę Kasię i cukier dodajdo pozostałych składników. Wymieszaj i zagnieć ciasto , zostaw na godzinę pod ściereczką .



Wykonanie:



Ciasto podziel na 12 części rób placuszki. Marmoladę przełóż na placuszki zawijj je do środka i kładz do formy wyłożonej papierem . Jedna koło drugiej . Posmaruj je rozbełtanym jajkiem , posyp kruszonką delikatnie palocami rozpruszaj po cieście   do piecawstaw .

Piecz  25 minut w 170 stopniach.

Możesz posypać cukrem pudrem jeśli masz taką ochotę
Drożdżówki z marmoladką
Bułeczki można robić z czym się chce
Drożdżówki z marmoladką
Ciasto podzieliłam na 12 części robiłam placuszki.
Drożdżówki z marmoladką
Marmoladę przełożyłam na placuszki po pół łyżeczki
Drożdżówki z marmoladką
Placuszki zawijałam je do środka i kładłam do formy wyłożonej papierem . Jedna koło drugiej . Posmarowałam je rozbełtanym jajkiem