Sposób przygotowania:
Drożdżówki z marmoladką
Kruszonka:
Margarynę ,cukier i mąkę zagniotłam i wsatwiłam do lodówki . Wtym zcasie co chłodziła się kruszonka , robiłam ciasto na drozdżówki .
Ciasto: Do miski wsyp mąkę zrób zagłębienie . Do szklanki wlej 100 mil mleka ,dodaj rozkruszone drożdże i łyżkę cukru , rozmieszaj, dodaj 3 łyżki mąki. Zostaw pod ściereczką na 30 minut. Po tym czasie przelej do zagłębienia w mące. Resztę mleka jajo rozpuszczoną margarynę Kasię i cukier dodajdo pozostałych składników. Wymieszaj i zagnieć ciasto , zostaw na godzinę pod ściereczką .
Wykonanie:
Ciasto podziel na 12 części rób placuszki. Marmoladę przełóż na placuszki zawijj je do środka i kładz do formy wyłożonej papierem . Jedna koło drugiej . Posmaruj je rozbełtanym jajkiem , posyp kruszonką delikatnie palocami rozpruszaj po cieście do piecawstaw .
Piecz 25 minut w 170 stopniach.
Możesz posypać cukrem pudrem jeśli masz taką ochotę
Margarynę ,cukier i mąkę zagniotłam i wsatwiłam do lodówki . Wtym zcasie co chłodziła się kruszonka , robiłam ciasto na drozdżówki .
Ciasto: Do miski wsyp mąkę zrób zagłębienie . Do szklanki wlej 100 mil mleka ,dodaj rozkruszone drożdże i łyżkę cukru , rozmieszaj, dodaj 3 łyżki mąki. Zostaw pod ściereczką na 30 minut. Po tym czasie przelej do zagłębienia w mące. Resztę mleka jajo rozpuszczoną margarynę Kasię i cukier dodajdo pozostałych składników. Wymieszaj i zagnieć ciasto , zostaw na godzinę pod ściereczką .
Wykonanie:
Ciasto podziel na 12 części rób placuszki. Marmoladę przełóż na placuszki zawijj je do środka i kładz do formy wyłożonej papierem . Jedna koło drugiej . Posmaruj je rozbełtanym jajkiem , posyp kruszonką delikatnie palocami rozpruszaj po cieście do piecawstaw .
Piecz 25 minut w 170 stopniach.
Możesz posypać cukrem pudrem jeśli masz taką ochotę