tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Drożdżówki z serem i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżówki z serem i wiórkami kokosowymi idealnie sprawdzą się na śniadanie ze szklanką ciepłego mleka.

Drożdżówki z serem i kokosem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Drożdżówki z serem i kokosem

Na drożdżówki z serem i kokosem

Nadzienie

  • 250 g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 25 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem i kokosem
1) Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy do wyrośnięcia.

2) W rondelku rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do ostudzenia.

3) Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę pszenną, cukier, jajko i rozpuszczoną margarynę.

4) Miksujemy do połączenia się składników i zagniatamy gładkie ciasto (możemy od razu zagniatać ciasto). 

5) Pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. godzinę.

6)Z ciasta formujemy cztery równe kulki.

7) Do miski dodajemy twaróg, jajko, cukier i wiórki kokosowe, miksujemy - to będzie nasze nadzienie do drożdżówek.

8) Kulki układamy na blaszce i spłaszczamy. 

9) Na każdą kulkę nakładamy przygotowane nadzienie i pieczemy przez ok. 25 minut w 220 stopniach.
Drożdżówki z serem i kokosem
Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę pszenną, cukier, jajko i rozpuszczoną margarynę.
Drożdżówki z serem i kokosem
Miksujemy do połączenia się składników i zagniatamy gładkie ciasto (możemy od razu zagniatać ciasto).
Drożdżówki z serem i kokosem
Z ciasta formujemy cztery równe kulki na drożdżówki.
Drożdżówki z serem i kokosem
Do miski dodajemy twaróg, jajko, cukier i wiórki kokosowe, miksujemy - to będzie nasze nadzienie do drożdżówek.
Drożdżówki z serem i kokosem
Kulki spłaszczamy i kładziemy na blaszce
Drożdżówki z serem i kokosem
Na cieście układamy nadzienie i pieczemy.