Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1047]

Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam krem budyniowy na bazie masła oraz serek mascarpone. Postanowiłam wszystko razem połączyć i tym samym uzyskałam krem, który z chęcią zjadłoby się za pomocą... palucha! Jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania słodkości.

Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone

Składniki:

Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone

 

  • 1 budyń waniliowy (bez cukru; może też być śmietankowy)
  • 75g cukru (5 płaskich łyżek)
  • 300 ml mleka
  • 100g masła (minimum 82%)
  • 250g serka mascarpone

Sposób przygotowania:

Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone

Budyń:

Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone
Budyń powinien być całkowicie ostudzony.

W niewielkiej ilości mleka należy rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem, a następnie połączyć z rozmieszanym budyniem. Całość mieszać aż masa zgęstnieje i zagotuje się. Budyń zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i całkowicie ostudzić.

Krem budyniowy:

Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone
Masło powinną być miękkie a nie rozpływające się.

Masło należy zmiksować do białości, a następnie po łyżce połączyć z ostudzonym budyniem.

Krem budyniowy z mascarpone:

Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone
Krem powinien być dokładnie rozmieszany.

Krem budyniowy należy stopniowo wymieszać z serkiem mascarpone.